zaterdag 30 november 2013

Competentietest

Begrijp mij goed, ik ben onvrijwillig werkloos, vandaar de tussenkomst van de rechter. Ondanks tussenkomst van een rechter was het niet meer dan handjeklap, koehandel, met een beschamende uitkering na een zeer langjarig dienstverband als uitkomst. Dankzij een uitgeklede ontslagvergoeding die door het toenmalig demissionair kabinet was goedgekeurd. Deze regeling willen ze nog eenvoudiger, lees goedkoper, voor de werkgever maken.
Want zoals onze demissionair minister president toen al zei: het ontslagrecht moet nog eenvoudiger, al zou ik niet weten wat er nog eenvoudiger moet.

Terug naar het UWV. Tijdens een van de vervolg bijeenkomsten gingen we gezellig onder begeleiding van de werkcoach met het groepje WW’ers een stukje door het dorp lopen. Hierdoor zullen wij WW’ers wel weer snel een andere baan vinden. Zo konden immers de dorpsgenoten tenminste zien dat wij, WW´ers nuttig werk doen als we bij het UWV zijn. Jammer genoeg was er onderweg geen pauze voor een kopje koffie ingeruimd. Zou dit nu echt helpen bij het zoeken naar een baan?

Via de e-mail kreeg ik in mijn mailbox een competentietest toegestuurd van het UWV. Deze test zou ongeveer anderhalf uur in beslag nemen en we werden verzocht deze test te maken en uit te printen om bij de volgende bijeenkomst mee te nemen.


Zondagmorgen 28 november 2010 vroeg in de ochtend heb ik de competentietest gemaakt in ongeveer drie kwartier. Het is een leuke test om te doen. Na het maken en printen van de test deze op mijn gemak nog eens nagelezen. Uit de test bleek dat ik nogal hoog scoorde. Dit zou, zo las ik, ook mijn valkuil kunnen zijn, maar over het geheel kon ik me redelijk vinden in het resultaat onder voorbehoud van één uitslag, die onder meer vermeldde dat ik nogal dominant zou zijn (hoge score). Dit maar even voorgelegd aan een bekende van mij. Want ik ben toch niet dominant? Helaas voor mij herkende mijn kennis dit wel, dus toch een goede test niet?


Tijdens de bijeenkomst van maandag 29 november 2010 hadden alle aanwezige WW’ers de test bij zich. Door het UWV was een 'expert' uitgenodigd om met ons de test te bespreken en uit te leggen waar de test voor staat. Voordat deze expert voor het ‘klasje’ ging staan liep hij langs de tafels en merkte bij mij op: “U zit nogal hoog in de score, dit kan ook een valkuil zijn. Let er even op dat ik deze test met u straks even apart bespreek.”

De expert begon hierna op te lezen wat er ook al in de begeleidende tekst van de test ook al afgedrukt stond. Nadat ik hier een opmerking over had gemaakt deelde de expert mee:
“Heeft u de tekst dan gelezen?”.

Je moet maar vertrouwen hebben in de werkloze.

Goed, nadat hij klaar was met het voorlezen van het voorgedrukte verhaaltje, deelde hij mee direct weg te moeten wegens een drukke agenda. Aan de 'expert' nog wel even gevraagd naar zijn toegezegde uitleg van mijn test. Hierop deelde hij mee: “Ik had het graag gedaan, maar ik heb helaas geen tijd meer.”
En de expert verdween uit het klaslokaal. 

Nu voelde ik me pas echt serieus genomen en begreep ik eindelijk dat het UWV het beste met mij voorheeft.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten